KoreoESES

Eskişehir Tribünlerinin Görsel Yüzü

Maziyi Savura Savura ES!!!

Tarih : 25 Nisan 2012
Müsabaka : 
Bursaspor-Eskişehirspor
Stad : İzmir Atatürk

------------------------------------------------
MAZİYİ SAVURA SAVURA ES!!!

Ülkemizin kalburüstü tribün yapan sayılı şehir takımlarından birisi ve ezeli rakibimiz olan Bursaspor ile Türkiye Kupası yarı finalinde eşleşmiştik, hem de tarafsız sahada.

Taraftarlığı televizyon ötesine taşımış durumda olan, taraflı tarafsız herkesi heyecanlandırmaya yeten bir eşleşme olmuştu hiç kuşkusuz.

KoreoHikaye ;
Bu eşleşme sonrası maçı sahada kimin kazanacağından çok tribünlerdeki görsel şovlar, sayısal üstünlük ve hangi tribünün daha etkili olacağı konuşuluyordu.

Biz de ekip olarak bu durumun farkındaydık ve görsellik anlamında üzerimize düşeni yapmaya hazırdık.

41 yıl önce, 1970-1971 sezonunda Türkiye Kupası finalinde Bursa'da oynadığımız maçı 1-0 kaybetmemize rağmen rövanş maçında sahamızda 2-0 galip gelerek kupayı müzemize götürmüştük.
41 yıl sonra oynacak olan bu maçta efsane futbolcumuz Fethi Heper'in kaldırdığı bu kupayı taşımak konusunda hemfikirdik.

Boyaların birbirine karıştırılacağı, çok detaylı böyle bir portre şekli çalışmaya daha önce hiç girmemiş olmak bizi hiçbir zaman tedirgin etmedi.

Maç İzmir Atatürk Stadı'nda oynanacaktı ve gerek pankart gerekse koreografi olayı için oldukça devasa büyüklükteydi. Daha önce bu stadda başka takımların oynadığı maçların fotoğraflarını karıştırdığımızda normal set pankartlarının (2*15 metre gibi) stadda kaybolup gittiğini belirledik. Maç boyu önümüzde duracak olan bu pankart koreografinin de bir parçası olmalıydı ve buna uygun olarak Mustafa Ceceli'nin seslendirdiği, son günlerin popüler şarkısı ES adlı eserden ''MAZİYİ SAVURA SAVURA ES!!!'' kısmını kullanmaya karar verdik.

Koreografi için gerekli meblağ tamamen taraftarlarımız arasında toplanmıştır.

İlk olarak stadyum ölçüleri gerekliydi ve bu bilgiyi İzmirESES'ten Alper Yeşilöz vasıtasıyla elde ettik.

20 Nisan Cuma günü sipariş edilen kumaşlar 21 Nisan Cumartesi günü sabahı elimizdeydi. Toplam uzunluğu 3500 metre olan kumaşlar o gün oynanan Sivasspor maçının ardından stada girilerek elimizdeki ölçülere göre kesildi. Aynı saatlerde bir diğer ekip de Fethi Heper figürünün çizileceği büyük pankartın kumaşlarının dikilip birleştirilmesini sağladı .

22 Nisan Pazar günü toplam uzunluğu 104 metre olan set pankartının boyama işlemleri gerçekleştirildi.

23 Nisan Pazartesi akşamı 22.00 gibi başlayan devasa pankartın çizim ve boyama işlemleri ise Salı sabahı 8.00 gibi ancak bitebildi.

Koreografinin uygulamaya hazırlanmasında sıkıntı çıkmaması adına, Salı gecesi KoreoESES olarak bir otobüs İzmir'e hareket edildi.

Saat 10.30 gibi stada ulaştık, 1-1,5 saat spor bürodan polislerin arama yapıp stada girmemizi sağlamalarını bekledik.

Boydan boya asılacak set pankartı ve fon oluşturacak olan şeritlerin dizilmesi için 4 saat kadar güneş altında aralıksız çalışıldı. 

Biz dayanmasına dayanıyorduk ama başımızdaki polislerin ''Daha Bursalılarla uğraşacağız, tüm zamanımızı size mi ayıralım bakın kaç saat oldu?'' laflarına söyleyecek birşey yoktu. Oyun oynamadığımızı, aralıksız çalışıldığını onlar da görüyordu, buna rağmen bunu söylemeleri ne kadar anlamlıydı ? 
Tartışılır..

Hazırlıkların %85'inin bitmesiyle dışarı çıkarıldık ve kapılar tekrar açılana kadar stadın etrafında vakit geçirdik.

Kapılar açılıp içeri girdiğimizde set pankartının bazı kısımlarının rüzgar sebebiyle aşırı hasar görüp bazı kısımlarının da iplerinin koptuğunu tespit ederek hasarlı kısımları onardık.

Bize ayrılan maraton tribünü kaplayacak miktarda malzemeye sahiptik ancak taraftar yoğunluğunun olmadığı kenar kısımlarda doğacak sıkıntıları göz önüne alarak ana pankart yanındaki fon şeritlerinin 3'de 1ini kullanmaya karar verdik.

Saat 18.50'de koreografinin başlayacağını tek tek şerit başındaki arkadaşlarımıza anlatsak da bazı tezcanlı renkdaşlarımız 18.45 gibi koreografinin erken başlamasına sebep oldu.

Bu 5 dakikalık fark futbolcularımızın koreografiyi görememesine sebep olsa da, bu durum taraftar olarak kupayı alacağımıza inancımızın, takımımıza güvenimizin tam olduğunun üstünü örtemezdi.

İzmir Atatürk Stadı'na maçtan önce 1500 civarı meşale sokulmuştu. Bu meşalelerden bazıları Siyah-kırmızı şeritler arasında spontane biçimde yakılarak koreografinin görselliğine büyük katkı yaptı, çok hoş oldu. Fakat, bazı arkadaşların, yaptığımız koreografiyi ''problem?'' gibi birşey olduğunu düşünerek Fethi Heper pankartı altında meşale yakıp delmesi, İstiklal Marşı'na kadar devam etmesi gereken koreografinin futbolcularımız henüz sahaya çıkmamışken bitmesine sebep oldu.

Sonuç olarak; Maç başlamadan önce tribünde yapılan koreografiyi göremeyen futbolcular, maçın içinde de sahadaki futbolcuları göremeyen bizler olduk..

İzmir Atatürk Stadı gibi zor bir stadda bu görüntünün oluşmasında emeği geçen herkese teşekkürler..

KoreoESES

Fotoğraflar için TIKLAYIN...
KoreoFOTO


KoreoKlip (Hazırlıktan sonuca, geçen sürenin foto romanı);


KoreoVideo ;
KoreoTV (Koreografinin LigTV'ye Yansıması) ;
Reklam vermek için Tıkla

KoreoTakipçiler

Sayaç